04-03-05.......... 14.58
04-01-27.......... 20.52
Subject: Bredband
Jag är också intresserad av ev information om bredband. Så har du en
mailinglista sätt upp mig på den.
Hälsningar Olle Persson Sätra
sönd 22.52
November 11, 2003
Det är på gång med en antenn riktad till sätra/västberg och en till vikarbyn direkt från slalombacken.
/Peter
November 11, 2003
Kommunerna i Dalarna håller ju på med en upphandling som förhoppningsvis ska resultera i att även Backa får bredband under 2004. Så frågan är om man ska investera i
en radiolösning som kanske bara är aktuell under en kort tid. Sedan vill man väl byta till det snabbare kommunala bredbandet?
/Thomas
November 10, 2003
Jag har tänkt att ha ett möte i byn angående radio bredbandet.Jag har tänk så att man skulle kunna ta signalen från slalombacken till en mottagare i
byn, som är på en bra position tex:Gammla affären i Backa som i sin tur får skicka ut till huhållen i byn.Om det skulle gå igen om så tror jag att man
skulle kunna skicka signalen till västberg ochså..
MvH:Mikael sköld
Hej Urban!
Här kommer senaste info från Mikael som jobbar vidare......
Kopia av mail från Peter Björkbom November 09, 2003 8:35 PM
Subject: RE: Bredband
Hej,
Lösningen kräver att du har fri sikt till slalombackens topp från din skorsten, ett fönster el liknande.
Man installerar hårdvaran själv (antenn o kabeldragning) efter mina råd. Konfiguration och uppstart hjälper jag till med på plats.
Engångskostnad utrustning ca 4500:- exklusive moms. Då ingår antenn, antennkabel och själva bredbandsradion. Du ansluter den till din dator
eller hemmanätverk med
vanlig "TP" eller RJ-45 ethernetkabel. Om du har mer än en dator hemma använder du en switch eller hub. Utrustningen kan beställas genom
mig.
Bredbandet drivs numera av den ekonomiska föreningen EastBirka Networks till vilken man betalar en anslutningsavgift om 500:- samt en
månadsavgift om 225 kronor
inkl moms.
Om du är intresserad är det bäst att vi börjar med att jag kommer förbi för att se hur möjligheterna ser ut hos dig.
/Peter
Hej Peter jag bor i Backa och jag skulle vilja ha info om bredbandet via radio.
Hur mycket kostar det?
Installerar man det själv?
Hur lång tid tar det att få det?
MvH:Mikael Sköld
Vi får ta egna tag!
Priserna på trådlöst material har gått ner sedan sist. Mikael/Emanuel har tittat på
att bygga trådlöst nätverk mellan husen här hemma och det är inte komlicerat och dyrt
som förut.
Mvh
Haga-Rolf
13 november 2003
Svar på bredband
Allmän information om nätutbyggnad.
Med anledning om Era Frågor till kommunen, så försöker vi lämna ett svar.
För att kunna beskriva det hela så att det blir begripligt så presenterar jag först lite bakgrund till den statliga med bredbandsatsning och bidrag som kommunerna får för att åstadkomma IT-infrastrukturen.
Regeringen har beslutat att kommuner skall kunna få statligt stöd för att dels göra IT-infrastrukturprogram dels också initiera utbyggnaden av IT-infrastruktur i de områden av landet där marknaden inte vill engagera sig. Förutsättningarna för kommunernas engagemang finns i följande tre förordningar:
& SFS 2001:349 Förordning om stöd till kommuner för upprättande av IT-infrastrukturprogram. I korta drag skall programmet innehålla: nuvarande IT-infrastruktur, behov av IT-infrastruktur beroende på befolkning, näringsliv mm målet för nätets utformning, öppenhet i nätet, tidsperioder för utbyggnad och prioriteringar.
& SFS 2001:350 Förordning om stöd till kommuner för anläggande av ortssammanbindande telenät m.m. Med ortssammanbindande nät menas det som binder ihop orter med varann och ett särkilt bidrag finns för detta.
& SFS 2001:351 Förordning om stöd till kommuner för anläggande av lokalt telenät. Denna förordning reglerar vad vi kallar områdesnät.
Mot bakgrund av dessa förordningar har Rättviks Kommun arbetat med att ta fram ett IT-infrastrukturprogram. Arbetet har bedrivits i projektform och flera av de kommunala förvaltningarna har deltagit. Projektet har även varit med i regionala sammankomster för att få en regional syn på IT-infrastrukturen. När IT-infrastrukturprogrammet har beslutats i kommunen skall det även till länsstyrelsen för beslut och godkännande.
Parallellt med att framtagande utav av IT-infrastrukturplanen pågår även ett regionalt samarbete med Dalarnas 15 kommuner. Omständigheter i detta arbete kommer att beröra IT-infrastrukturplanen.
Samarbetet har som mål att kommunerna marknadsför sig och tillsammans erhåller ett bra tjänsteutbud på näten som kommer att byggas. Detta kommer troligen att ske genom en tjänstemäklare som förmedlar kontakt med olika leverantörer och slutkunden. Det är då tänkt att varje kund själv skall kunna välja mellan olika leverantörer. Nätet är således öppet och tillåter alla att leverera tjänster, således inget upphandlat monopol. Vi skiljer på nät och tjänster. Det är av största vikt att nätet kommer att bli aktiva. Ett annat skäl är att slutanvändarna får lägre kostnader.
Kommunen kommer inte (kan ej) själv att vara en tjänsteleverantör på näten annat än som leverantör av kommunal information och kommande tjänster via Internet. Kommunernas uppgift är att möjliggöra en IT-infrastruktur. Detta sker genom upphandlingar/auktioner på de olika nätdelarna ( i enlighet med de statliga förordningar). Kommunerna kommer inte att driva näten. Dock kan ett kommunalt bolag erbjudas möjligheten att inkomma med bud.
Den andra delen av samarbetet mellan Dalakommunerna är att säkerställa fiberkopplingar mellan de olika kommunerna. Detta brukar kallas stomnät.
Internetleverantörer är sk tjänsteleverantörer genom planerad samverkan i Dalarna är det tänkt att ske via en tjänstemäklare. Det är då tänkt att varje kund själv skall kunna välja mellan olika leverantörer.
Genom det statliga bidraget och EU-subventionen och kommunala bidraget finns en stark förhoppning om ett bra pris. Men bestämmelserna innebär konkurrens. Vår förhoppning är att nätkoppling med Internettjänst för ett hushåll skall understiga kostnaden för ett ADSL-abonnemang (fn 325-375 kr). Det är möjligt att många olika anslutningsvarianter blir möjliga. Just nu gäller dock tick-free på marknaden, dvs. ett fast pris/månad. Hur det blir kan dock inte helt säkert bedömas i nuläget.
Vi kan alltså påpeka att Kommuns skattepengar ej använts för ADLS-pengar i centralorter. Investeringar har gjorts av Telia. Stöd har gjorts med länspengar från länsstyrelsen. Under upplägget av vilka orter som fick ADSL avtalades Rättviks kommun att få med alla telestationer som hade fiberanslutning(länsöverkommelsen med Telia innebar 70% av hela länet).
Efter bredbandsutbyggnaden beräknas närmare 90% av Rättviks befolkning ha tillgång till bredband. Nu har långt över 70% tillgång via Telias ADSL-tjänst. Statens bidragspengar skall bidra till att de så kallade ej lönsamma områden kan få bredband och med alla de parametrar som beskrivits ovan få ett bra tjänsteutbud.
Er andra fråga angående vem som är bredbandsansvarig och om ansvarsfördelningen kan kommenteras.
Det finns i princip ingen bredbandsansvarig gentemot kommuninvånarna. Det beror på att det inte är en kommunal uppgift att förse medborgarna med bredbandstjänster på samma sätt som sophämtning, vatten försörjning etc. Kommunens ser det är dock som angeläget att skapa förutsättningar för att hushåll, företag och andra får bra datakommunikation. Återgärder i den riktningen är:
ß ADSL-satsning som Telia gjorde (stimulans, samordning).
ß Administration av den statliga bredbandssatsningen, som marknaden skall genomföra.
Vi hoppas att detta ger svar på Era frågor!
Med Vänliga Hälsningar
Tommy Rehnberg
IT-Chef
IKommunes Tjänst
Hej Rolf!
Så här skriver IT-enheten om vad som händer på bredbandsfronten i kommunen:
Bredband :
Kommuners handlingar finns offentliggjorda på Dalarnas kommunförbunds
hemsida. http://www.dalarna.komforb.se/
Anbudssvar förväntas komma in senast 03-09-15 då utvärderings- och
förhandlingsfasen startar.
Något mer konkret vet jag ännu inte om den kommunala utbyggnaden.
Hälsningar
Urban
Bredband via radiolänk i Backa?
Östbjörka har idag ett väl fungerande bredbandssystem med kapacitet på 0,5 Mb som snart ska höjas till 1,0 Mb. Systemet har hittills ägts privat av Peter Björkboms företag, men en ekonomisk förening under bildande kommer att köpa över det inom en nära framtid.
Från RP Bil är ett abonnemang uppkopplat via Telia. En sändare skickar signalen till en länk i slalombacken, varifrån signalen går vidare till Östbjörka. Där finns idag 10 användare anslutna, några direkt till slalombacken, några länkade via en rundstrålande antenn/sändare och några grannar hopkopplade med fiber.
Systemet har fungerat mycket bra och företagen har på dagarna alltid haft full bandbredd utan några krockar. Vid sjutiden på kvällen kan bandbredden gå ner, men bara marginellt.
För att förhindra att nertankningar av filmer mm hindrar företagens kommunikation så kommer ett linuxprogram installeras som prioriterar företagen och användare utan tunga nedtankningar.
Ett av företagen kör också på egen krypterad tunnel till sitt moderbolag i Stockholm, varför han kan sitta uppkopplad mot koncernens ordinarie nätverk utan att någon externt har möjlighet att komma åt informationen.
Anslutningsavgiften per användare har kostat ca 5.000 kr per användare (inkl moms) och månadskostnaden för företag 220 kr per mån (+ moms) och privatpersoner 180 kr.
Om vi i Backa skulle välja att haka på samma system så skulle detta kosta oss (ca):
& 15.000 kr (inkl moms) för en ny sändare nere hos RP Bil och slalombacken (att dela på antalet användare)
& 7.500 kr (inkl moms), dvs hälften av kostnaden för den existerande basutrustningen (att dela på antalet användare). Alternativt kan denna del komma att hyras av föreningen istället.
& 5.000 kr (inkl moms) per abonnent med direktkontakt med slalombacken. För övriga tillkommer en slavsändare på 8-10.000 kr. (Flera datorer kan sedan anslutas via switch.)
& 116 kr per månad för hela gruppens telefonabonnemang (delas på användarna)
& Nytt telefonabonnemang för sändaren hos RP? (ca 2.000 kr?)
& Ca 245 kr per månad för 1,0 Mb uppkoppling (vid 10 användare)
& För egen tunnel (VPN) tillkommer ca 200 kr per månad.
För mer info kontakta Peter Björkbom, peter.bjorkbom@pbinnovation.se, tel 306 75 eller
Jan Olars, jan.olars@nordkalk.kom, tel 0739-20 16 76.
Urban Bergfelt
2003-04-25
Större Pågående IT-Projekt !
Liten överblick vad som pågår inom IT-Enheten :
1. Ombyggnad av datorhall i Kommunhuset.
2. Gemensam Kommunikationslösning ( SOC, Bibl. och skola).
3. Citrixlösning för skolor (Skoldatanät).
4. Fast kommunikation 2 Mbit mellan samtliga Kommunala Enheter (
Borttagning av ISDN och modem ).
5. Gemensam First Class för Rättvik, Mora, Orsa, Älvdalen, Särna och Idre.
6. Uppgradering av kommunikationen i Kommunhuset, inklusive andra enheter.
7. Uppgradering av :
- Citrix-server inklusive fler licenser.
- Novell-server inklusive Zen Work 4 och E-directory
- Procapita
8. Ny-installation av :
- WinSam ( 1 server)
- FTB ( 3 servrar)
- Winäs ( 1 server )
- Decapus-Link
- Backupp
- Virusprogram Centralt på Novell-servern.
- Skolservrar ( 5 servrar )
9. Bredband i Dalarna.
10. En ny Brandvägg för Kommunen installeras
11. IT-Enheten bildas 2003-01-01.
Rättvik den 5 december 2002
IT-Enheten
Hej alla!
Apropå diskussionen på gårdagens möte i bystugan.
Kommunens IT-infrastrukturprogram finns att hämta hem på:
http://www.rattvik.se/
Mitt på sidan finns en länk som heter Dokumentarkiv. Klicka på den. Då kommer ni till en sida där IT-planen finns att läsa eller ladda hem. Den
är på 53 sidor så det är en fördel om man redan har bredband ;-)
Det mest intressanta för oss är väl prioriteringen av de olika orterna. Punkt 9.1 sidorna 40 och 41:
1 Furudal
2 Vikarbyn
3 Boda
4 Sätra
5 Ingels/Gärdsjö
6 Västbjörka/Röjeråsen
7 Stumsnäs
8 Östbjörka
9 Bingsjö
10 Furudals Bruk
11 Dalfors
12 Näset
13 Tammeråsen
14 Mårtanberg
Med vänliga hälsningar
Thomas Tjäder
Mötet den 28:e nov
Hej!
Ursäkta att det dröjt lite med denna info.....!
(men kupe´fläkten på bilen måste lagas först)
Till mötet i bystugan kom:
Jonny Andersson, Liv Wernborg, Frank Lindbeck, Eva & Rolf Sköld, Emanuel Sköld och
så fick vi också hälsa Lars Glomsröd välkommen, som nyinflyttad till Backa.
För lite framförhållning gjorde att många nyckelpersoner inte kunde komma.
Nästa gång blir det större uppslutning.
Anteckningar:
Teknisk utrustning vid olika lösningar?
Telestationen är gemensam med byarna i Gränden.
En radie på 4,5 km från stationen talas det om.
Större möjligheter om vi gör gemensam sak med Gränden
Ska vi kontakta Gränden genom annons?
Backa Bystuga, som centralplats... för att söka EU resurser?
Gräva ner fiber själva (marcusbacken) ?...Steg 1
Jonny Andersson lovade att ta kontakt med kommunen så att Jonny Jones eller IT-ansvarig
kommer till Backa och redovisar läget.
Haga-Rolf mejlar och lägger ut information om mötet
Thomas Tjäder skickade en Excel fil inför mötet
tyvärr missade jag den filen.
Mvh
Haga-Rolf
Hej!
Tyvärr är jag borta 27/11 - 1/12 och kan inte vara med. Det är synd då jag tänkte informera om projektet i Ludvika. Men det får vi ta på nästa möte.
Ni kan väl skriva ett protokoll och maila ut så alla vet vad som är sagt.
Jag tycker att det är huvudsaken att vi startar en grupp som jobbar med detta. Och att vi trycker på kommun och media och visar att vi finns. Jag tror att det ökar
våra chanser att få bredband tidigare. Sedan är det en helt annan fråga om det finns någon del i detta som kan passa en EU-ansökan?
Steg ett kan vara att gå ut till alla leverantörer och nätbyggare och begära in "offerter", så vi vet vad de olika aktörerna kan erbjuda. Jag har skissat lite på en slags tabell där man kan fylla i och jämföra. Jag fyllde i de leverantörer som jag hade direkt i huvudet. Se bifogad excelfil.
Andra frågor att diskutera:
Ska Sätra, Västberg, Gränden och Nittsjö vara med?
Detta kan vara bra så vi får med Dalhalla och Sätra skola som draghjälp! De ligger ju under samma telestation så det kan vara bra av den anledningen också.
Det kan vara bra ju fler man är som trycker på. I vissa fall kan det vara en nackdel då det kan bli dyrare att bygga beroende på vilken lösning man väljer.
Östbjörka ligger under egen telestation och blir förmodligen dyr att genomföra. De kanske får driva detta själva. Om vi lyckas få bredband till Backa har vi ju kommit halvvägs till Östbjörka och de har på så sätt ändå fått lite draghjälp.
Till nästa möte kan vi bjuda in någon från kommunen som får berätta om deras IT-planer.
Hälsningar
Thomas
Jonny Andersson wrote:
P.S. Jonny Jones kommer, men inte före årsskiftet vad gör vi, har du något förslag?
Några ideer nu när Jones inte kommer i år ??
skall vi försöka få hit IT-killen enbart ?
MVH Jonny
Nästa möte? ..... Förslag tack!